Πίτα με μελιτζάνα και κιμά

Πίτα με μελιτζάνα και κιμά

Για ένα μεγάλο ταψί
Δύσκολη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Δύσκολη

Βήμα 1

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους περίπου 1 – 2 εκ., τις αλείφουμε ελαφρώς με ελαιόλαδο, τις αλατίζουμε και ψήνουμε στο γκριλ και από τις 2 πλευρές. Τις βγάζουμε από το γκριλ και τις αφήνουμε για λίγο κατά μέρος. Ρίχνουμε ½ φλιτζ. ελαιόλαδο σε μια πλατιά και σχετικά ρηχή κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τον κιμά και τον αφήνουμε να σοταριστεί καλά χωρίς να τον πολυανακατεύουμε και να τον σπάμε.

Βήμα 2

Μετά από 5 λεπτά ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αφήνουμε και αυτά να σοταριστούν για 5 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε με το κρασί. Το αφήνουμε να εξατμιστεί και ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη φέτα (δηλ. την ντομάτα, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, τον μαϊντανό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι). Αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει μέχρι να πιει όλα τα υγρά του και να μείνει στεγνός.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Αλείφουμε με ένα πινέλο ένα μεγάλο ταψί με ελαιόλαδο. Βγάζουμε τα φύλλα από τη συσκευασία τους και τα ανοίγουμε πάνω σε μία επίπεδη επιφάνεια. Τα σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα για να μην χάσουν την υγρασία τους. Απλώνουμε στη βάση του ταψιού τα 4 φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα-ένα με το πινέλο. Καλύπτουμε με μία στρώση μελιτζάνες (βάζουμε τη μία δίπλα στην άλλη χωρίς να αφήνουμε κενά). Από πάνω ρίχνουμε τη φέτα φροντίζοντας να πάει παντού και στο τέλος τον κιμά. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία επίσης λαδώνουμε καλά ένα-ένα.

Βήμα 4

Το τελευταίο φύλλο το αλείφουμε με το γάλα. Χαράζουμε με ένα μαχαίρι την πίτα σε κομμάτια, χωρίς να φτάνει το μαχαίρι μέχρι κάτω, και ψήνουμε για 30 – 35 ή μέχρι να ροδίσει.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

1 συσκευασία Χωριάτικο φύλλο Χρυσή Ζύμη
6 μελιτζάνες τσακώνικες (οι τσακώνικες δεν θέλουν ξεπίκρισμα)
1½ φλιτζ. ελαιόλαδο
250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
250 γρ. κιμάς χοιρινός
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 φλιτζ. λευκό κρασί
1 συσκευασία Ντομάτα στον τρίφτη Μπαρμπα-Στάθης 250 γρ.
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγο μπαχάρι
1/2 ματσάκι μαϊντανός
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
αλάτι – πιπέρι
250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
½ ποτηράκι του κρασιού γάλα,
για άλειμμα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλμυρές
Πίτες