Πρασοκρεατόπιτα

Πρασοκρεατόπιτα

1 ώρα & 30 λεπτά
Για 1 μέτριο ταψί
Μέτριας δυσκολίας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Μέτριας δυσκολίας

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ρίχνετε τα πράσα μαζί με το τριμμένο κρεμμύδι, προσθέτετε ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό και αφήνετε τα υλικά να αχνιστούν μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό. Στο μεταξύ αφαιρείτε το περίβλημα από το λουκάνικο και το ψιλοκόβετε.

Βήμα 2

Ρίχνετε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα πράσα και το κρεμμύδι απαλά για 2 λεπτά. Προσθέτετε τον κιμά και το ψιλοκομμένο λουκάνικο. Συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε λίγο αλάτι, τα μπαχαρικά και το μισό ψιλοκομμένο μαϊντανό. Μαγειρεύετε λίγο ακόμα μέχρι να στεγνώσει εντελώς η γέμιση. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 3

Προσθέτετε το τριμμένο τυρί, τον υπόλοιπο μαϊντανό και ανακατεύετε καλά. Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί του φούρνου και τοποθετείτε πέντε φύλλα κρούστας για πίτες Χρυσή Ζύμη λαδώνοντάς τα ένα ένα. Αδειάζετε τη γέμιση και γυρίζετε μέσα τα κομμάτια των φύλλων που περισσεύουν έξω από το ταψί. Στρώνετε από πάνω άλλα πέντε φύλλα. Συγυρίζετε την πίτα περιμετρικά και την κόβετε με ένα μαχαίρι φροντίζοντας να φτάσει μέχρι τα κάτω φύλλα.

Βήμα  4

Ψήνετε την πρασοκρεατόπιτα στον φούρνο στους 180°C σκεπασμένη με μια λαδόκολλα για 45 λεπτά περίπου. Κατόπιν, αφαιρείτε τη λαδόκολλα και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λεπτά επιπλέον.

Βήμα 5

Ξεφουρνίζετε την πίτα και την αφήνετε να κρυώσει ελαφρά πριν τη σερβίρετε.

Tip

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον μοσχαρίσιο κιμά με μίγμα από μοσχαρίσιο και χοιρινό. Επίσης, αντί για γραβιέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καλό κασέρι.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

1 συσκευασία φύλλο κρούστας για πίτες ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση
750γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 λουκάνικο χωριάτικο με ρίγανη ή πράσο
5 πράσα καλά καθαρισμένα (μόνο το άσπρο μέρος τους), σε λεπτές ροδέλες
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1½ φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 πρέζα μπαχάρι τριμμένο
λίγη πάπρικα γλυκιά
λίγο μπούκοβο
αλάτι, πιπέρι