Τούρτα με πατάτες, τυρί μετσοβόνε & μυρωδικά

Τούρτα με πατάτες, τυρί μετσοβόνε & μυρωδικά

Για 6 άτομα
Μέτριας δυσκολίας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Μέτριας δυσκολίας

Βήμα 1

Καθαρίζετε τις πατάτες. Τις κόβετε σε ροδέλες και τις βράζετε για 5 λεπτά. Τις σουρώνετε και τις αφήνετε να κρυώσουν. Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και λίγο δενδρολίβανο στο ελαιόλαδο για λίγα λεπτά. Απλώνετε το ένα φύλλο σφολιάτας σε στρογγυλή, βουτυρωμένη φόρμα με αποσπώμενο στεφάνι και καλύπτετε τον πάτο και τα πλαϊνά της. Το τρυπάτε με πιρούνι σε πολλά σημεία, το καλύπτετε με λαδόκολλα πάνω στην οποία βάζετε φασόλια (για βάρος) ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 15 λεπτά.

Βήμα 2

Αφαιρείτε τα φασόλια και αφήνετε να κρυώσει. Απλώνετε πάνω στη μισοψημένη σφολιάτα τις μισές ροδέλες πατάτας, έτσι ώστε η μία να μισοκαλύπτει την άλλη. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε από πάνω το μείγμα των κρεμμυδιών. Πασπαλίζετε με το μισό τυρί. Σκεπάζετε με τις υπόλοιπες πατάτες, αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί.

Βήμα 3

Χτυπάτε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και περιχύνετε τις πατάτες. Σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Με τα περισσεύματα, κόβετε μικρά «φυλλαράκια» και διακοσμείτε. Κάνετε στη μέση μια τρύπα και τοποθετήστε ένα χωνάκι από αλουμινόχαρτο για να φεύγουν οι ατμοί της γέμισης.

Βήμα 4

Αλείφετε την επιφάνεια της με γάλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Την ξεφορμάρετε σε πιατέλα και τη σερβίρετε ζεστή.

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

1 κιλό πατάτες μετρίου μεγέθους
1½ φλ. μετσοβόνε, χοντροτριμμένο
2 αυγά
250 γρ. κρέμα γάλακτος
4 – 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 – 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
δενδρολίβανο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
γάλα για το άλειμμα της σφολιάτας